Claudicatio (Etalagebenen)

Perifeer Arterieel Vaatlijden

Door slagaderverkalking (atherosclerose) kan een vaatvernauwing of afsluiting in de slagaders ontstaan. Wanneer dit in de beenslagaders gebeurt, spreekt men van Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV). Door een vernauwing of afsluiting van een slagader naar de benen kan minder of zelfs geen bloed doorstromen. Hierdoor ontstaat een gebrek aan zuurstof in het been.

Klachten bij PAV

Afhankelijk van de ernst van de vernauwing(en) of afsluiting(en) en daardoor het zuurstoftekort kan perifeer arterieel vaatlijden bij patiënten voor verschillende klachten zorgen:

 • Claudicatio Intermittens – Etalagebenen
 • Rustpijn
 • Weefselverval

Etalagebenen (claudicatio intermittens)

De beenspieren hebben bij inspanning veel meer zuurstof nodig dan in rust. Bij een wandeling bijvoorbeeld treedt verzuring van de spieren op. Hierdoor ontstaat een krampachtige pijn in één of beide benen. Na een korte tijd rusten (bijvoorbeeld voor een etalage; vandaar de naam ‘etalagebenen’), verdwijnt de pijn en kan de wandeling weer voortgezet worden. Andere klachten van vernauwing kunnen zijn: koude voeten, verminderde haargroei op de benen, verdikte teennagels (vaak met schimmelinfectie) en vertraagde nagelgroei. Door de slechtere doorbloeding kunnen de benen bleek worden bij het optillen en rood verkleuren bij het laten afhangen van de benen.

Behandeling etalagebenen? Gesuperviseerde looptherapie!

Looptherapie is gericht op het opvoeren van zowel de loopafstand als het looptempo. Als deze looptherapie onder begeleiding van een hiervoor opgeleide fysiotherapeut wordt uitgevoerd (gesuperviseerde looptherapie), zijn de resultaten aanzienlijk beter. Ook zal er aandacht besteed worden aan de leefstijlveranderingen die nodig zijn om het risico op verdere problemen te verminderen. Denk daarbij aan stoppen met roken, gezond eten, het volgens voorschrift gebruiken van medicatie en het ontwikkelen van een actieve levensstijl. 

Gesuperviseerde looptraining

 • Looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut helpt goed tegen etalagebenen.
 • Bij de fysiotherapeut krijgt u eerst een looptest. Zo wordt duidelijk wat uw maximale loopafstand is en hoe uw conditie is.
 • U krijgt een persoonlijk trainingsschema om 2 à 3 keer per week te trainen.
 • De therapeut zal u een goede looptechniek aanleren.
 • Daardoor verminderen de pijnklachten en kunt u steeds verder lopen.
 • Daarnaast krijgt u allerlei oefeningen om uw conditie te verbeteren.
 • Ook is het belangrijk om gezond te leven.
 • Na 3 maanden zult u het resultaat goed voelen: de afstand die u pijnvrij kunt lopen is toegenomen.
 • Het hele traject van looptraining kan tot 1 jaar duren.

Bij de meeste mensen die looptraining doen, is een dotterbehandeling of operatie niet meer nodig. Een dotterbehandeling heeft namelijk ook nadelen. Bovendien is de oorzaak van de vernauwingen van uw slagaderen niet weg na een dotterbehandeling.

Geef daarom niet te snel op, maar houd vol!

Vergoeding

Voor gesuperviseerde looptherapie (GLT) voor etalagebenen (claudicatio intermittens type Fontaine 2) worden 37 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering.

Onze praktijk is aangesloten bij Chronisch Zorgnet

Meer informatie of vragen?

www.claudicationet.nl

www.etalagebenen.nl

Joris Verheul is gespecialiseerd in Perifeer Arterieel Vaatlijden en aangesloten bij ClaudicatioNet

verheul@kernpraktijken.nl