Dry Needling

Wat is dry Needling?

Dry needling is een behandelmethode die al bijna 10 jaar wordt gebruikt binnen de reguliere fysiotherapie. Door middel van een speciale techniek worden spieren aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Met dry needling wordt de spier aangeprikt met een droge (dry) acupunctuurnaald. Er worden dus geen vloeistoffen in de spier gebracht.

Wanneer is dry needling effectief?

Dry needling is uiterst effectief voor het behandelen van triggerpoints. Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Triggerpoints kunnen vooral stijfheid en pijn veroorzaken, maar ook bewegingsbeperkingen en krachtverlies. In ruststand is de spiervezel niet uitgerekt of samengetrokken. Een triggerpoint zorgt ervoor dat de spiervezels in de rusttoestand op bepaalde punten meer samengetrokken zijn dan in het omringende gebied. Hierdoor ontstaat een lokale verdikking met een slechte doorbloeding waardoor afvalstoffen zich ophopen. Dit noemen we ook wel spierknopen: een bundel spiervezels dat zich niet ontspant.

De dry needling behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken van de triggerpoints met een naaldje, worden deze punten in de spier(en) ontspannen.

Wat voelt u tijdens de dry needling behandeling?

De steriele naaldjes die voor dry needling gebruikt worden, zijn heel dun. Uw fysiotherapeut bij Fysiogroep lokaliseert het triggerpoint en tikt daarna het naadje snel door de huid. Hier voelt u vrijwel niets van. Vervolgens brengt uw fysiotherapeut het naaldje naar het triggerpoint. Wanneer het triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kunt u gemakkelijker bewegen.

Wat voelt u na de dry needling behandeling?

Na de dry needling behandeling kan uw spier beurs aanvoelen, als een blauwe plek. Ook kunt u last hebben van ene gevoelige spier en stijfheid ervaren. De eerste uren na de dry needling behandeling zult u dit voornamelijk ervaren. Vaak nemen deze klachten na een goede nachtrust grotendeels af. De napijn van de dry needling behandeling kan een tot vijf dagen duren.

Daarna zult u een hele verbetering merken. De eerdere klachten van het triggerpoint, nemen af. Uw bewegelijkheid zal weer toenemen nu de spier ontspannen is. Andere effecten die u kunt merken zijn toename van de eigen energie en een gevoel van algehele ontspanning.

Dry needling bij de Fysiogroep

Dry needling is onderdeel van een reguliere fysiotherapie behandeling. Indien u aanvullend verzekerd bent, vallen de kosten voor dry needling hier in gewoon onder.

Onderstaande fysiotherapeuten hebben de specialisatie dry needling.

  • Rob de Boer
  • Ilse Boekweg
  • Janneke Veenstra
  • Wycher Lens
  • Kyle Ward
  • Nienke Jansen

Meer informatie over dry needling vind u hier: http://www.dryneedling.nl/pages/informatie-voor-patienten.php