Flexchair

Wat is de Flexchair?

Bij de behandeling van lage rugklachten maken wij regelmatig gebruik van de Flexchair Romp Balans Trainer (RBT).  De Flexchair is een kruk met een beweegbare zitting in de vorm van een paardenzadel. Twee kogelgewrichten laten bewegingen toe in alle richtingen. Zittend bewegen met de Flexchair heeft veel voordelen: coördinatie en stabiliteit van de  onderrug verbeteren, klachten bij zittende werkzaamheden nemen af en sportieve prestaties (bijv. paardrijden) verbeteren.

Wanneer is de Flexchair effectief?

Pijnklachten in de lage rug en bekken worden vaak veroorzaakt door ‘functionele instabiliteit’  Er is dan sprake van een probleem in de coördinatie van de spieren in de rug en het bekken.

Met behulp van de Flexchair is het mogelijk de spierfunctie rondom de lage rug te testen en te trainen. De testgegevens kunnen ons duidelijk maken of er sprake is van een verminderde coördinatie van de diepe rug- en buikspieren.

Hoe werkt de Flexchair?

Er wordt een zogenaamde Persoonlijk Actieve Rug-test (PAR-test) afgenomen. Op een beeldscherm kunt u direct zien hoe u beweegt. De uitslag wordt met heldere grafieken duidelijk gemaakt. De fysiotherapeut kan u laten zien wat er tijdens het bewegen op de Flexchair goed gaat, maar ook waar het fout gaat en wat beter kan.

 

Vervolgens kunt u met behulp van de Flexchair en het bijbehorende computerprogramma gaan trainen. U krijgt op het scherm te zien hoe u het doet en krijgt daardoor directe feedback op de manier waarop u zit en beweegt.

De Flexchair is een effectief middel om uw coördinatie van rug- en bekkenspieren te verbeteren en uw rugklachten te verminderen.

https://www.youtube.com/watch?v=XGQNByigeDQ